ЗАКОНОДАВЧІ НОВОВВЕДЕННЯ

лютий, 2013

ПРО НОВЕ У ГОСПОДАРСЬКІЙ ДІЯЛЬНОСТІ З ПРОВЕДЕННЯ РОБІТ
ПО ЗЕМЛЕУСТРОЮ ТА З ОЦІНКИ ЗЕМЕЛЬ

Хто має право розробляти документацію із землеустрою

     З 4 грудня 2012 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції господарської діяльності з проведення робіт із землеустрою та землеоціночних робіт» (далі – Закон), яким внесено зміни до Земельного кодексу України, Закону України «Про землеустрій» та інші нормативно-правові акти.

    Так, частина друга статті 26 Закону України «Про землеустрій» викладена в новій редакції, згідно з якою розробниками документації із землеустрою є:

  • юридичні особи, що володіють необхідним технічним і технологічним забезпеченням та у складі яких працює не менше двох сертифікованих інженерів-землевпорядників;
  • фізичні особи – підприємці, які володіють необхідним технічним і технологічним забезпеченням та є сертифікованими інженерами-землевпорядниками.

    У зв’язку з цим, відповідність документації із землеустрою положенням нормативно-технічних документів, державних стандартів, норм і правил у сфері землеустрою засвідчується:

  • у паперовій формі – підписом та особистою печаткою сертифікованого інженера-землевпорядника, який відповідає за якість робіт із землеустрою;
  • в електронній формі – електронним цифровим підписом сертифікованого інженера-землевпорядника, який відповідає за якість робіт із землеустрою, згідно із законодавством про використання електронного цифрового підпису.

    Інженер-землевпорядник, що не є сертифікованим інженером-землевпорядником, може брати участь у складенні документації із землеустрою та технічної документації з оцінки земель як стажер (ч. 3 ст. 66 ЗУ «Про землеустрій»).

Хто має право на спрощений порядок отримання кваліфікаційного сертифіката

    Звертаємо увагу, що до 1 січня 2015 року для інженерів-землевпорядників передбачено спрощений порядок отримання кваліфікаційного сертифіката (п. 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону). Так, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин – Держземагентство, видає сертифікат безоплатно і без складання кваліфікаційних іспитів інженерам-землевпорядникам, якщо вони особисто звернулися з відповідним проханням і на момент набрання чинності Закону відповідають одній із таких умов:

  • працюють у складі суб’єктів господарювання, що у встановленому законом порядку отримали ліцензії на проведення робіт із землеустрою, та призначені відповідальними за якість робіт, що ліцензуються;
  • перебувають на державній службі та мають стаж служби у державних органах земельних ресурсів понад три роки.

    Отже, таким інженерам-землевпорядникам для отримання кваліфікаційного сертифіката необхідно подати до Держземагентства України заяву, копію документа (документів) про вищу освіту та копію трудової книжки. Вимагати подання додаткових документів – заборонено (абз. 4 п. 3 Прикінцевих та перехідних положень Закону).

    Зауважуємо, що скористатися вищезазначеним порядком можна лише один раз.

Хто не має права складати та підписувати документацію із землеустрою

    Забороняється складення документації із землеустрою особою, яка не отримала кваліфікаційного сертифіката, яку позбавлено кваліфікаційного сертифіката або дія кваліфікаційного сертифіката якої зупинена. Документація із землеустрою та технічна документація з оцінки земель, яка була підписана такою особою, є недійсною (ч. 8 ст. 68 ЗУ «Про землеустрій»).

УЗАГАЛЬНЕННЯ

  1. Інженер-землевпорядник, що не є сертифікованим інженером-землевпорядником, може брати участь у складенні документації із землеустрою та технічної документації з оцінки земель як стажер, однак не може підписувати таку документацію і нести відповідальність за достовірність, якість і безпеку заходів, передбачених такою документацією, а також за відповідність її положень, вимогам нормативно-технічних документів, державних стандартів, норм і правил у сфері землеустрою.
  2. Суб’єкти господарювання, які до 4 грудня 2012 року отримали в установленому законом порядку ліцензію на проведення робіт із землеустрою, обов’язково повинні мати у своєму складі інженера-землевпорядника, якого включено до Державного реєстру сертифікованих інженерів-землевпорядників.
  3. Після 4 грудня 2012 року розробниками документації із землеустрою можуть бути юридичні особи, що володіють необхідним технічним і технологічним забезпеченням та у складі яких працює не менше двох сертифікованих інженерів-землевпорядників.

    Крім цього, нагадуємо про те, що договори на виконання землевпорядних робіт, укладені між замовниками документації із землеустрою та ліцензіатами до 4 грудня 2012 року, є правомірними, а відповідна документація із землеустрою, розроблена у терміни, визначені договором, вважається виконаною належним розробником (ця правова позиція була обґрунтована у статті «Щодо деяких проблемних питань із впровадження сертифікації інженерів-землевпорядників» № 12 за 2012 рік, стор. 48).

 

«Землевпорядний вісник» № 2 2013