ПІДГОТОВКА КАДРІВ

лютий, 2016

 

ВВЕДЕНА НОВА СПЕЦІАЛЬНІСТЬ «ГЕОДЕЗІЯ ТА ЗЕМЛЕУСТРІЙ»
ПРОБЛЕМИ ЗМІНИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ ЇХ РАЦІОНАЛЬНОГО ВИРІШЕННЯ

      Проблеми підготовки фа­хівців напряму «Геодезія, картографія та землеуст­рій», а також сертифікації інженерів­геодезистів та інже­нерів­-землевпорядників неодно­разово розглядалися на сторінках «Землевпорядного вісника», зо­крема автором цієї статті у 2013 році [1, 2]. Минуло небагато ча­су, а зміни, що відбуваються в країні, вносять суттєві корективи в підготовку кадрів. У зв’язку з цим освітянам, науковцям, ке­рівникам галузевого відомства необхідно скоординувати свою роботу.

       Що нині насторожує? Про це по порядку.

       Постанова Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2015 року № 266 «Про затвердження пе­реліку галузей знань і спеціаль­ностей (Перелік 2015 року)», за якою нині здійснюємо підготов­ку здобувачів вищої освіти, та наказ Міністерства освіти і нау­ки України від 6 листопада 2015 року № 1151
«Про особливості запровадження вищевказаного переліку» [3] для більшості моїх колег стали несподіванкою. У системі підготовки кадрів мають відбутися колосальні зміни, які обов’язково оновлять кадрові пропозиції на ринку праці.

       Переліком 2010 року (поста­нова КМУ від 27.08.2010 року № 787) в галузі «Геодезія та землеустрій» були затверджені освіт­ньо­кваліфікаційні рівні спеціа­ліста і магістра по: 

       – геодезії; картографії; землеуст­рою та кадастру;

       – оцінці землі та нерухомого ­майна; 

       – геоінформаційних системах і технологіях;

       – фотограмметрії та дистанцій­ному зондуванні; 

       – космічному моніторингу землі. 

       За нашим напрямом із семи спеціальностей всі вищі навчальні заклади (а їх тепер в Україні 44) з 01.09.2016 року будуть готувати здобувачів вищої освіти однієї спеціальності — «Геодезія та зем­леустрій». Тільки в Києві 7 ВНЗ, а саме: Національний університет ім. Т. Шевченка, Національний авіаційний університет, Київсь­кий національний університет ­будівництва і архітектури, Націо­нальний університет біоресурсів і природокористування, універси­тет новітніх технологій, універси­тет «Крок», коледж інформацій­них технологій і землевпоряд­ кування при НАУ з 01.09.2016 року будуть продовжувати готувати бакалаврів та магістрів (крім коле­джу) за однією спеціальністю «Геодезія та землеустрій». Розглянемо переваги і недо­ліки такого нововведення.

      Перевагою (у всякому разі логічною) є те, що:   

  1. Велика кількість спеціальностей (і не лише нашої галузі) вже є економічно не вигідними. Для порівняння: в колишньому СРСР з його територією і економічним станом інженерів з геодезії готува­ли три спеціалізованих ВНЗ і чотири по землевпорядкуванню (та декілька факультетів інших ВНЗ). Тому велика кількість спеціаль­ностей, що готувалася за Переліком 2010 року для України, з її еко­номічними потенціалом і ресурсами, вже втратила актуальність.
     
  2. Забезпечити якісний професійний кадровий склад спеціалізо­ваних кафедр усіх ВНЗ України є неможливим, тому якість підго­товки була невисокою.
     

       Недоліками слід вважати:

  1. Колосальну переробку всієї навчально­методичної документації — від навчального плану до конспектів лекцій.
     
  2. Найбільш неприємним буде скорочення великої кількості вчених — кандидатів та докторів наук — через зменшення навчального наван­таження та відсутності професійної необхідності значного переліку спеціальностей вчених звань. Адже галузі науки, за якою присуджувався науковий ступінь за переліком наукових спеціальностей (Пе­релік 2011) і галузей знань за переліком спеціальностей 2015 року скоротилися майже в чотири рази [3]. Наприклад, спеціальності, що передбачають вивчення складу і будови Землі включно із гідро­сферою і атмосферою, у тому числі геологія, геофізика, мінералогія, геохімія, вулканологія, сейсмологія, геоморфологія, фізична гео­графія та інші науки про Землю, метрологія та інші атмосферні науки (включаючи кліматичні дослідження), гідрологія, океано­логія, палеоекологія будуть тепер мати одну наукову спеціальність — науки про Землю. І таких прикладів багато.
     

       Геодезія — наука про ме­тоди визначення форми і розмірів Землі, зображення її поверхні на планах і картах і точних вимірювань на місце­вості. В перекладі з грецької мови слово «геодезія» означає землерозподіл або вимірюван­ня на Землі. З землеустроєм геодезію пов’язує вивчення точних методів і приладів ви­мірювання на відносно неве­ликих територіях земної по­верхні. Слід також відзначити нерозривний зв’язок геодезії з астрономією, гравіметрією, а також геофізикою та геоло­гією [4].

       Аналізуючи переваги і не­доліки, для якісної підготовки здобувачів вищої освіти, зважаючи на автономність ВНЗ, на прикладі університету новіт­ніх технологій, пропоную під­готовку бакалаврів і магістрів спеціальності «Геодезія та зем­леустрій» денної форми навчан­ня вести за навчальними пла­нами підготовки бакалавра три роки і магістра два роки (під­готовка спеціалістів з 01.09.2017 року буде відсутня). У навчаль­них планах слід дотримувати­ся законодавчо дозволених кіль­костей кредитів на підготовку (відповідно 240 і 120). Для пе­дагогічного навантаження про­фесорсько­-викладацького скла­ду 600 годин на рік навчальні плани повинні мати пропор­цію аудиторного і самостій­ного навантаження у співвід­ношенні 1/3 до 2/3 відповідно [5]. При цьому в навчальних планах мають бути «достойно» представлені такі дисципліни як картографія, фотограммет­рія, аерокосмічний моніторинг, ГІС­технології, кадастр, оцінка землі та нерухомості. Такі навчальні плани ми вже підготу­вали, з ними можна ознайо­митися на сайті нашого університету.

       Важливим питанням для професійних спеціалістів з геодезії та землеустрою і кадастру залишається сертифікація цих спеціальностей. Думки з цього питання я опублікував раніше. Значною мірою порушені питан­ня є актуальними і тепер. Зокре­ма, йшлося про необхідність та­кого заходу та неправомірну ви­году за цю послугу. Факти корупції за сертифікації, на жаль, мають місце.

       Відомо, що рівень заробітної плати характеризує індекс (екві­валент) вкладу працівника в за­гальну справу колективу. Пошлю­ся на добре відомий факт. Заро­бітна плата голови Національної поліції України в 2016 році 97 000 гривень [6] і посадовий оклад про­фесора ВНЗ 3 700 гривень на мі­сяць неправомірно різні. Пере­конаний, що грошима корупцію не перемогти. Зникне сертифі­кація — зникне грошовий хабар. А якість виконання професійних робіт за наявності сертифіката — питання надумане. В цьому мене переконує великий виробничий та науково­педагогічний досвід роботи. Мої зусилля щодо вирі­шення цього питання поки що не дали позитивних результатів.

 

       ПРОПОЗИЦІЇ

  1. Пропоную ВНЗ, що готують спе­ціалістів з «Геодезії та землеуст­рою», з 01.09.2016 року ввести в дію навчальні плани підготовки бака­лаврів на 3­и роки (за кількості кредитів 240), спеціалістів на 1 рік (на 2016­2017 навчальний рік), а магістрів професійної підготовки на 2 роки (кількість кредитів 120).
     
  2. Усі навчальні плани мають забез­печити пропорцію аудиторних і самостійних годин у співвідношенні 1/3 до 2/3 відповідно.
     
  3. Варіанти навчальних планів з вра­хованими пропозиціями по пунк­тах 1 і 2 розроблені і є на сайті нашого університету.
     
  4. Нова наукова спеціальність «Гео­дезія та землеустрій» має розглядатися спеціалізованими Вченими радами по захисту кандидатських і докторських дисертацій фаховими вченими (докторами наук, професо­рами) у співвідношенні: з геодезії — 50%;
    з землеустрою — 40%; з картографії, фотограмметрії, ка­дастру — 10%.
     
  5. Для працевлаштування за профі­лем нових спеціальностей Кабінет Міністрів України має терміново розробити новий класифікатор професій.

Валентин БОРОВИЙ,

ректор Університету новітніх технологій (м. Київ),
завідуючий кафедрою «Землеустрою та кадастру,
геоінформаційних систем і технологій»,
академік Академії наук Вищої школи по Відділенню наук про Землю,
доктор технічних наук, професор

 

"Землевпорядний вісник" № 1 2016