ДЕРЖЗЕМАГЕНТСТВО УКРАЇНИ ІНФОРМУЄ

червень, 2014

НОВИНИ ЗАКОНОПРОЕКТНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

У період з 1 по 31 травня 2014 року суб'єктами законодавчої ініціативи внесено
до Верховної Ради України VII скликання 6 проектів законів України,
які стосуються регулювання земельних відносин. 

  1. Законопроектом «Про внесення змін до статті 121 Земельного кодексу України (щодо набуття права власності на земельні ділянки)» (реєстр. № 4922 від 20.05.2014), внесеним народним депутатом України Даценком Л. М., запропоновано доповнити статтю 121 Земельного кодексу України нормою, відповідно до якої земельні ділянки, які надані до 1 січня 2002 року у постійне користування фермерським господарствам або громадянам — членам фермерського господарства із земель запасу державної власності для створення та ведення фермерського господарства, безоплатно передаються в наданому розмірі фермерському господарству на правах спільної власності його членів. На думку автора, прийняття проекту Закону дозволить забезпечити сталість землекористування для фермерських господарств, сприятиме розвитку малого та середнього підприємництва на селі, зайнятості сільського населення, економічного і соціального розвитку сільських територій.
     
  2. Законопроектом «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо користування водни­ми об'єктами місцевого значення» (реєстр. № 4935 від 26.05.2014), внесеним народним депутатом України Королюком В. А., пропонується внести зміни до статті 122 Земельного кодексу України, відповідно до яких надаються повноваження районним державним адміністраціям на їхній території щодо передачі земельних ділянок із земель державної власності у власність або у користування за межами населених пунктів для цілей аквакультури на територіях водних об'єктів загальнодержавного значення. Крім того, передбачається, що обласні державні адміністрації на їхній території у межах міст обласного значення та за межами населених пунктів, а також у випадках коли районна рада не утворена позбавляються права передавати у власність або у користування земельні ділянки під водними об'єктами місцевого значення для цілей аквакультури. На думку автора, прийняття проекту Закону сприятиме спрощенню та удосконаленню процедури надання в користування водних ресурсів, збільшенню наповнення місцевих бюджетів, підвищенню рівня екологічної безпеки земельних і водних ресурсів, а також територіальні громади отримають для своїх мешканців цивілізовані зони відпочинку і оздоровлення.
     
  3. Законопроектом «Про внесення змін до статті 281 Податкового кодексу України (щодо звільнення відповідної категорії фізичних осіб від сплати податку за земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства)» (реєстр. № 4936 від 26.05.2014), внесеним народним депутатом України Фищуком О. Г., пропонується внести зміни до пункту 2 статті 281 Податкового кодексу України з метою звільнення відповідної категорії фізичних осіб від сплати податку за земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства, сумарна площа яких не більше як 2 гектари, незалежно від кількості ділянок. На дум­ку автора, такі зміни встановлять соціальну рівність та справедливість серед відповідної категорії платників податків з невисокими доходами, зменшуючи для них фінансове обтяження, оскільки чинна норма передбачає звільнення від сплати податку лише за одну земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства у розмірі не більше як 2 гектари.
     
  4. Законопроект «Про внесення змін до статті 50 Закону України «Про землеустрій» щодо спрощення процедури виготовлення проектів землеустрою для відведення земельних ділянок» (реєстр. № 4937 від 27.05.2014), внесений народним депутатом України Ничипоренком В. М., направлений на удосконалення процедури оформлення права власності та користування земельними ділянками.
    З цією метою пропонується доповнити абзац десятий частини третьої статті 50 Закону України
    «Про землеустрій» нормою, у якій зазначити, що копії правовстановлюючих документів на об'єкти нерухомого майна, розташовані на земельній ділянці, надаються лише у випадку, коли права власності на такі об'єкти зареєстровані. На думку автора, прийняття проекту Закону спростить процедуру оформлення проектів землеустрою на земельні ділянки, дозволивши розпочати процес оформлення прав власності на земельні ділянки, на яких розташоване неоформлене нерухоме майно.
     
  5. Законопроектом «Про внесення змін до Податкового кодексу України» щодо удосконалення застосування податкового законодавства у сфері освіти» (реєстр. № 4961 від 29.05.2014), внесеним народними депутатами України Гриневичем Л. М., Вознюком Ю. В., направлений на створення сприятливих умов для розвитку системи освіти України. Зокрема, змінами до статті 284 Податкового кодексу України передбачається, що якщо платники податку, які не користуються пільгами щодо земельного податку, надають в оренду земельні ділянки, окремі будівлі, споруди або їх частини бюджетним установам, дошкільним, загальноосвітнім навчальним закладам незалежно від форм власності і джерел фінансування, податок за такі земельні ділянки та земельні ділянки під такими будівлями, спорудами (їх частинами) не нараховується і не сплачується. Крім того, змінами до статті 288 цього Кодексу встановлюється, що розмір орендної плати становить 0 відсотків нормативної грошової оцінки для земельних ділянок, які передані для розміщення, будівництва, обслуговування та експлуатації об'єктів дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів, незалежно від форм власності та джерел фінансування. На думку авторів, прийняття проекту Закону сприятиме покращенню роботи загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів незалежно від підпорядкування, типу і форми власності, що надають якісні освітні послуги населенню й зберігають та удосконалюють інфраструктуру системи освіти, залучаючи позабюджетні інвестиції.
     
  6. Законопроектом «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо усунення перешкод для користування землями сільськогосподарського призначення» (реєстр. № 4969 від 30.05.2014), внесеним народними депутатами України Пилипенком В. П., Кириленком І. Г., Сабієм І. М. та ін., пропонується підрозділ 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України доповнити новим пунктом 24, яким встановити, що з моменту вчинення правочину, що передбачає перехід права власності або користування (в тому числі права оренди) землями сільськогосподарського призначення, і до моменту державної реєстрації такого права у цілях оподаткування така земельна ділянка (земельна частка (пай)) вважається наданою платнику податку для виробництва сільськогосподарської продукції на власних або орендованих виробничих потужностях (площах, основних фондах) та враховується при визначенні об'єкта оподаткування фіксованим сільськогосподарським податком, а сільськогосподарська продукція (товари), отримана на такій земельній ділянці, вважається отриманою (вирощеною, відгодованою, виловленою, зібраною, виготовленою, виробленою, переробленою тощо) на власних або орендованих виробничих потужностях (площах, основних фондах). Такі зміни, на думку авторів, дозволять розглядати продукцію, вирощену на землях, що перебувають в обробітку сільськогосподарських підприємств та товаровиробників як власну, незалежно від стану державної реєстрації права власності або користування (в тому числі права оренди) землями сільськогосподарського призначення, та сприятиме усуненню податкових перешкод при користуванні такими землями.
     
Відділ взаємодії з Верховною Радою України та
Адміністрацією Президента України Держземагентства України

 

«Землевпорядний вісник» № 6 2014 р.