Головна

Грудень, 2018 |

ПРОПОЗИЦІЇ ВЧЕНИХ

СТАН ТА ПРОБЛЕМИ ЗЕМЛЕУСТРОЮ
ОБ’ЄДНАНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД
У КОНТЕКСТІ ПІДВИЩЕННЯ ЇХ ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ

УДК 332.2

Леонід НОВАКОВСЬКИЙ,
доктор економічних наук, професор, академік НААН

Антон ТРЕТЯК,
доктор економічних наук, професор,
член-кореспондент НААН

Йосип ДОРОШ,
доктор економічних наук

 

 

Обґрунтовано, що для покращення фінансового стану створюваних об’єднаних територіальних громад необхідно здійснити землевпорядні заходи щодо встановлення їх меж та землевпорядкування територій, які як земельні поліпшення дозволять збільшити вартість земель і відповідно надходжень у бюджет від плати за землю. Для визначення правових і організаційних засад землевпорядкування об’єднаних територіальних громад розроблено пропозиції щодо внесення змін у чинне законодавство.

Ключові слова: землеустрій, схеми землеустрою, території об’єднаних територіальних громад, землекористування, землевпорядкування, плата за землю.

 

PROZORRІ ЗАКУПІВЛІ РОБІТ ІЗ ЗЕМЛЕУСТРОЮ: 
ЧИ ЗАВЖДИ ВОНИ РИЗИКОВАНІ?

 

Питання здійснення публічних закупівель землевпорядних, землеоціночних та топографо-геодезичних робіт, а точніше проблеми, стали ключовими на круглому столі, який відбувся
у жовтні в стінах факультету землевпорядкування Національного університету біоресурсів і природокористування України. Співорганізаторами заходу виступили громадські об’єднання — Асоціація «Земельна спілка України»
та ГО «Асоціація фахівців землеустрою України».

Жовтень, 2018 |

ПРОПОЗИЦІЇ ВЧЕНИХ

ЗЕМЛЕУСТРІЙ ТА ОЦІНКА ЗЕМЕЛЬ В УКРАЇНІ:
НА ЧАСІ СИСТЕМНА ДЕРЕГУЛЯЦІЯ

УДК 322.2;343.9

Андрій МАРТИН,
доктор економічний наук, доцент
Національний університет
біоресурсів і природокористування України

Сергій КУБАХ,
кандидат технічних наук,
експерт з питань управління земельними ресурсами
проекту USAID
«Підтримка аграрного і сільського розвитку»

 

У статті обґрунтовано напрями законодавчого врегулювання уніфікації та спрощення процедури складання документації із землеустрою та оцінки земель, прискорення виконання робіт із землеустрою та землеоціночних робіт, посилення гарантів прав замовників землевпорядних, землеоціночних та топографо-геодезичних робіт, кардинального зменшення корупційних ризиків під час регулювання земельних відносин.

Ключові слова: земельні відносини, землеустрій, оцінка земель, дозвільна система, державне регулювання, дерегуляція. 

Вересень, 2018 |

ДИСКУСІЙНЕ ПИТАННЯ

ЛІКВІДАЦІЯ ДЕРЖАВНИХ ОРГАНІВ ЗЕМЕЛЬНИХ РЕСУРСІВ 
ЯК СЕРЕДНЬОСТРОКОВЕ ЗАВДАННЯ
ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ В УКРАЇНІ

УДК 322.2;343.9/343.352

Андрій МАРТИН,
доктор економічний наук, доцент
Національний університет біоресурсів
і природокористування України 

 

У статті розглядаються перспективи ліквідації в Україні спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, та перерозподілу його повноважень серед органів місцевого самоврядування та інших центральних органів виконавчої влади як одного із завершальних етапів земельної реформи, що матиме на меті створення передумов для реальної децентралізації, покращення інвестиційного клімату та підвищення ефективності використання коштів платників податків.

Ключові слова: земельні відносини, державне управління, корупція, земельний кадастр, недоброчесність, землеустрій, оцінка нерухомості.

Серпень, 2018 |

ЗЕМЕЛЬНІ АУКЦІОНИ

 

У 45 РАЙОНАХ ІЗ 87 ЗМЕНШИЛАСЯ
РІЧНА ПЛАТА ЗА КОРИСТУВАННЯ
ОДНИМ ГЕКТАРОМ СІЛЬГОСПЗЕМЕЛЬ
В СЕРЕДНЬОМУ НА 237,73 ВІДСОТКА
ПОРІВНЯНО З ПОПЕРЕДНІМИ АУКЦІОНАМИ

 

  • Підсумки червня 2018 року

 

На червневих торгах право оренди на землі для ведення товарного сільськогосподарського виробництва продано лише на 54,2 відсотка земельних ділянок, що пропонувалися за оголошеннями. Земельні аукціони відбулися в 18 областях. Середньозважена плата за користування 1 га по Україні становить 2386,37 гривень, або 77,9 євро. Найдешевший орендований гектар у Закарпатській та Херсонській областях — тут відповідно річна плата становить 372,7 та 487,13 гривень, або 12,17 та 15,9 євро. 

Серпень, 2018 |

ОКРЕМИЙ ПОГЛЯД

 

Кузьма МАТВІЮК 

ЧОМУ УКРАЇНСЬКІ СЕЛЯНИ НЕ РОЗБАГАТІЛИ
НА СВОЇЙ СПОКОНВІЧНІЙ ЗЕМЛІ?! 

 

Торік, у серпні, на сторінках «Землевпорядного вісника» було опубліковане розлоге інтерв’ю з громадським діячем, фермером, колишнім в’язнем мордовського табору суворого режиму Кузьмою МАТВІЮКОМ під заголовком «Цю землю ми позичили у наших дітей, онуків і правнуків». Недавно Кузьма Іванович надіслав нам статтю, в якій виклав своє бачення земельної реформи, травневого рішення Європейського суду з прав людини щодо земельного мораторію в Україні, а також своє трактування фактів і подій, що мали і мають місце в економічному та політичному житті нашої держави. З автором можна не по­годжуватися, йому можна заперечувати, з ним можна дискутувати, але він має право на власну думку, на свою оцінку і висновки — сукупно це його позиція. Оскільки Кузьма Матвіюк має осібний погляд на історичний процес, сподіваємося, що стаття, яку пропонуємо у скороченому варіанті, викличе у вас бажання висловитися і поділитися на сторінках журналу своїми думками.

Липень, 2018 |

ЗЕМЕЛЬНІ АУКЦІОНИ

 

БЮДЖЕТИ НЕДООТРИМАЛИ МАЙЖЕ 67 МІЛЬЙОНІВ ГРИВЕНЬ.
Утримати квітневий успіх наповнення територіальних скарбниць виторгом на аукціонах не вдалося: 
ЧОТИРИ МІСЯЦІ З П'ЯТИ — ВІД'ЄМНІ

 

  • Підсумки травня 2018 року

 

На 236 аукціонах організатори торгів пропонували 577 лотів-ділянок, стартова ціна яких становила понад 103 мільйони 604 тисячі гривень. За реалізованих 375 лотів виручили 36 мільйонів 648 тисяч — на 66 мільйонів 955 тисяч гривень менше за травневі наміри.

Червень, 2018 |

АКТУАЛЬНЕ ІНТЕРВ’Ю

 

Олександр СУГОНЯКО:

«УПРАВЛІННЯ ЗЕМЕЛЬНИМИ РЕСУРСАМИ – 
ВИКЛЮЧНА КОМПЕТЕНЦІЯ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ»

 

На зустріч з Олександром Сугоняком, політиком, заслуженим економістом України, президентом Асоціації українських банків, я, відверто кажучи, напросився. Мав колись з Олександром Анатолійовичем розмову про ринок землі, для нашого ж журналу, і тоді його глибокі, відверті думки, висловлені часом дуже гіркими та шпетними словами, мимоволі вкарбувалися у пам’ять. А цього разу був, як кажуть журналісти, «інформаційний привід». Навіть два. Перший — офіційний прогноз Світового банку, який, по щирості, дуже нагадує таку собі мотиваційну рекламу. Його оприлюднила Сату Кахконен, директорка Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови. Про те, що в разі відміни мораторію ціни на українські угіддя виростуть до 3-3,5 тис. доларів за гектар. Замість 1-1,5 тис. «зелених» за сьогоднішнім — я так зрозумів, неофіційним — «прейскурантом». А другий привід — постанова Європейського суду з прав людини від 22 травня цього року у справі «Зеленчук і Цицюра проти України». Про те, що «абсолютна заборона» в Україні купівлі та продажу сільськогосподарських земель «призвела до порушення прав людини», і що «уряд має ухвалити збалансований закон». Оці два «інформаційні приводи» я й попросив прокоментувати мого співрозмовника. Проте вузького коментаря не вийшло. Вийшло інтерв’ю — розлоге, всебічне, одверте, може й контроверсійне. Вагу думки нехай важить читач, але те, що вона варта пильної суспільної уваги, — не маю ані найменшого сумніву.

 

ЗЕМЕЛЬНА РЕФОРМА: ДЕ ЇЇ ПОЧАТОК,
А ДЕ КІНЕЦЬ?

 

Плюси і мінуси Земельного кодексу України 2001 року

 

       Земельний кодекс України в редакції 2001 року суттєво відрізняється від своїх попередників. Наcамперед, ним чітко розмежовуються повноваження органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади, запроваджується інший порядок набуття у власність земельних ділянок громадянами, який передбачає виникнення права лише після отримання ними державних актів на право власності на земельні ділянки, передані їм за рішенням органів виконавчої влади чи місцевого самоврядування, а з 2013 року – дня державної реєстрації права – запроваджується заборона на будь-яке відчуження пайових земель та багато іншого.

УДК 332.2

 

ПРОФЕСІЯ ЗЕМЛЕВПОРЯДНИКА НА РИНКУ ПРАЦІ
ПОТРЕБУЄ РОЗШИРЕННЯ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ ТА СПЕЦІАЛІЗАЦІЙ

     У пропонованій статті проаналізовано стан найзатребуваніших і найменш популярних професій та спеціальностей  в Україні та виявлено, що спеціальності землевпорядного профілю серед них відсутні. Також відзначено, що на законодавчому рівні спеціальності «Землеустрій та кадастр», «Оцінка землі та нерухомого майна» з підготовки зазначених фахівців замінено на спеціальність «Геодезія та землеустрій», яку віднесено до галузі знань «Архітектура та будівництво» (технічні науки). Обґрунтовано, що професія землевпорядника має відноситися до галузі знань «Соціальних та поведінкових наук», підставою чого слугували положення Закону України «Про землеустрій» та дослідження сутності понять землеустрою і землевпорядкування у світі.